Kentsel Dönüşüm aslında başlamadan önce aşina olmadığımız başlı başına bizim için yeni bir kavram. Beraberinde ise adeta yeni bir dil getirdi.Bu yeni dil hem artık ‘kat maliki’ dediğimiz ev sahipleri için hem de bu piyasada çalışan mimarlar için yeni bir alan.
Dönem olarak kentsel dönüşüm ekonomik sebeplerden artık lale devrini tamamlamış olsa da artık hayatımızda.
Pek, bu kentsel dönüşümle hayatımıza giren yeni terimler neler?
Konteyner ofislerin dönüşümü gerçekleşerek satış ofisleri oluşturuldu, Fransız balkonlar birden arttı.Klima balkonu denilen bir kavram ortaya çıktı. Ve daha bir çok yenilik.
Devamının gelmesini planladığım bu başlık altında ilk olarak balkon konusuna değinmek istiyorum.
Pek çok eski apartmanda bazen daire boyunca, bazen de dairenin cephesinin yarısını kaplayacak büyüklük ve ferahlıkta balkonlar görürüz, Maalesef bu balkon tipi eskide kaldı.Yapılamaz değil ama şartlardan ötürü tercih edilmez bir hal aldı.
Öncelikle Kentsel Dönüşüm kavramı ile pek çok malik Belediye projesi gerçeği ile yüzleşti ve fark ettik ki çoğu balkon proje dışı sonradan kaçak olarak yapılmış,dolayısıyla projelere işlenmemiş. Kentsel Dönüşüm ise tamamen Belediye projesi ile yürütülen bir süreç.Dolayısıyla sizin balkonunuz yokmuş gibi görünüyor.Eğer bir balkon talebinde bulunursanız da bu balkon gözüken Belediye projesindeki M2’nizden düşecek demektir. Bu da pek tercih edilmediğinden dairesinde nefes alamayan malikler için fransız balkonlar türedi.Böylece boy açıklıklar yapıldı.Halbuki bilindiği üzere Fransız Balkon mantığı Fransanın dar sokaklarında karşılıklı cephelerde çamaşır asmak gibi işler için kullanılan alan darlığından doğmuş bir çözüm.İstanbul’da ise ön cephesi açık cephelerde bile bu sebeplerden bu çözümü görüyoruz.
Klima balkonu ise bambaşka bir konu. Dairelerde kullanılan klimaların dış ünitelerini koymak için bir alan gereklidir. Aslında bu alan bazı güncel projelerde cephede neredeyse hiç fark etmeyeceğiniz delikli sac kaplamalar ile bir cephe detayı ile de çözülebiliyor.Fakat bu müteahhit için ekstra maliyet demek.Dolayısıyla çözüm yukarıdaki fotoğrafta görebileceğiniz gibi zeminini tamamen dış ünitenin kaplayacağı kadar bir balkon olarak karşımıza çıktı.Bu alana yalnızca teknik servis müdahale ediyor kat maliki çok da günlük hayatında kullanamıyor. Ekteki fotoğraftaki gibi maksimum çamaşır asılacak ya da ayak basacak kadar bir yer kalıyor.
Yakın zamanda bu mantığına uymayan fransız balkonlar ve estetik açıdan çok da iyi çözülememiş klima balkonları çözülecekmiş gibi görünmese de umuyoruz ki eski güzel geniş balkonlu şehir hayatında biraz kendi yeşilliğimizi yaratabileceğimiz alanlar geri döner. Çünkü kuleler-gökdelenler zaten bu açıklığa müsait değilken en azından alçak kotlu konut yapılarında bu durumu muhafaza edebiliriz.
Kapak Fotoğrafı: Tuçe Demirci